Kuka on Farmer Time Finlandin takana?
Farmer Time Finland hanketta Suomessa vetää ProAgria Lantbrukssällskapet (Österbottens svenska lantbrukssällskap r.f.) Projektikausi on 03.2020–06.2022, ja sen rahoittavat pääasiassa Aktion Österbotten ja Pohjanmaan NTM-Central. Projektinvetäjänä toimii Madelene Lindqvist ja projektityöntekijänä Victoria Vikstrand.
Farmer Time konsepti starttasi Englannissa vuonna 2018 englantilaisen maanviljelijän Tom Martinin toimesta. Hän mietti kuinka hän, maanviljelijänä, voisi tavoittaa kouluja, opettajia, lapsia ja nuoria, jotta voisi kertoa työstään maatilalla ja siitä miten ruokaa tuotetaan englantilaisilla tiloilla. Hän nauhoitti lyhytelokuvan älypuhelimeen ja julkaisi sen Facebook-sivulleen sekä kysyi, onko opettajia, jotka haluaisivat hänen kanssaan ”Facetimeta” – tai ”Skypettaa” – ja samalla opettaa lapsille maatilalla tehtävistä töistä. Vastaus kysymykseen oli valtava, ja vastauksia saatiin kaikkialta maailmasta.
Tom Martin huomasi pian, että tämä oli aivan liian iso asia hoidettavaksi itse, ja otti yhteyttä englantilaiseen LEAF-organisaatioon (Linking environment and farming). LEAF on englantilainen jäsenpohjainen organisaatio, jonka toiminta on pitkälti samanlainen kuin ProAgria. He pyrkivät muun muassa lisäämään tietoa kestävästä maataloudesta erilaisilla tutkimuksilla sekä koulutuksilla. Maaseudun kehittämiseen sekä lasten ja nuorten koulutukseen liittyvät kysymykset ovat suuri osa heidän toimintaansa.
Yhdessä Tom Martin ja LEAF aloittivat pilottihankkeen, jonka nimeksi tuli lopulta Farmer Time (alun perin nimeltään FaceTime a Farmer). Vuoden 2018 alusta lähtien koulujen ja maatalouden välinen yhteistyö on saavuttanut yli 4000 toimijaa ja suuntaus on edelleen positiivinen. Farmer Time on ollut valtava menestys Englannissa, ja se on mullistanut tapamme työskennellä maatalouden, elintarvikkeiden, terveyden ja kestävän kehityksen alalla lasten ja nuorten kanssa. Tällä tavalla maatiloihin voi tutustua luonnollisella tavalla, joka kiinnostaa sekä lapsia, nuoria että opettajia ja joka mahdollistaa myös käytännön ankkuroinnin koulutyöhön ilman lisäkustannuksia, esim. kuljetuskustannukset.
LEAFin arvioinnit Englannin Farmer Time toiminnasta ovat alusta lähtien osoittaneet, että sekä maanviljelijät että koulut ovat erittäin tyytyväisiä tällaiseen työskentelytapaan. Ohjelmaan osallistuvien koulujen opettajat kokevat, että lapset ovat olleet enemmän mukana ja saaneet enemmän tietoa ruoan alkuperästä. Koulujen mukaan kokouksissa käydyt keskustelut koskivat kaikkea maantieteestä, ilmastonmuutoksesta, genetiikasta, biologiasta, pölyttämisestä, elintarviketekniikasta aina eläinten hyvinvointiin ja ympäristönsuojeluun.
Kansainvälistä Farmer Time -yhteistyötä säännellään yhteistyösopimuksella, mikä tarkoittaa, että LEAF, joka on ollut mukana Farmer Time Finland-hankeen perustamisesta lähtien, toimii myös tukena Suomen päässä. ProAgria Lantbrukssällskapet saa yhteistyön kautta kansainvälisessä projektissa tuotetun materiaaliin jota sopeutetaan Suomen olosuhteisiin. Sopimus säätelee myös laadun seurantaa ja yhteistä kehitystyötä, jossa LEAF ja ProAgria Lantbrukssällskapet työskentelevät yhdessä näissä asioissa.
Ruotsissa Hushållningssällskapet aloitti Farmer Time Sverige-hankeen vuonna 2019, ja ProAgria Lantbrukssällskapet tekee tiivistä yhteistyötä myös ruotsalaisen organisaation kanssa.
LEAF pyrkii jatkamaan kansainvälistä yhteistyötään, mikä mahdollistaa jopa kansainvälisen liikkuvuuden viljelijöiden ja sidosryhmien välillä. Toivottavasti Farmer Time -konseptista tulee kansainvälisesti vakiintunut tapa toimia kuluttajien ja maatalousyhteisön välillä, jotta saadaan yhteistyö vahvemmaksi. Vuoden 2019 lopussa useat maat ovat liittyneet Farmer Timeen. Nyt mukana ovat myös Etelä-Afrikka, Australia, Kanada ja Irlanti. Tämä parhaalla mahdollisella tavalla luotu kansainvälinen verkosto luo myös mahdollisuuksia levittää tietoa maailmanlaajuisesta elintarviketarjonnasta. Ehkä tulevaisuudessa maanviljelijöiden ja oppilaiden välinen tapaaminen voi tapahtua Purmon maitotuottajan ja Australian kuluttajaryhmän välillä?